Bu 30. yıl özel serisi kendi özel renk temasına ve ürünün farklı yerlerine basılı 30 sayısına sahip. Bu ürünlerden biri olan MasterLiquid PL360 Flux’ın RGB aydınlatmasına ve karşılaştırmalı soğutma performansına yakından bakıyoruz.
RGB
Cooler Master’ın 2. nesil adreslenebilir aydınlatması tam anlamıyla görsel bir şölen sunuyor. Bu soğutucudan çıkan 3 fan ve pompa ünitesinin üzerinde RGB aydınlatma kullanılmış. Kasa içini aydınlatma konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Kutudan çıkan RGB çoklayıcı kablo sayesinde diğer uyumlu Cooler Master ürünlerini de sisteme ekleyip ortak bir renk şablonu oluşturabiliyorsunuz.
Fanlar
Soğutucunun kendisi kadar fanları da özel. Bu fanlar Cooler Master’ın Mobius modelinin 30. yıl özel versiyonu. Radyatörle kullanılmak üzere özel statik basınç için optimize edilmişler. Köşelerde titreşim emici kauçukları var ve 2. nesil adreslenebilir RGB aydınlatmayla geliyorlar.
2400 RPM hızında dönüyorlar, ancak şahsen genellikle 1200 devirde kullandım. Daha yüksek devirlerde fan gürültüsü artıyor. Ama %50 devirde bile etkileyici sonuçlar elde ettim.
Bu fanların 4 pinli kablo uçlarına sahip olmalarından PWM destekli olduklarını anlıyoruz. Cooler Master’ın kutuya dahil ettiği 3’lü PWM ayırıcı kabloyu kullanarak CPU fan soketine bağlıyoruz.
Cooler Master bunları ayrı da satıyor. Eğer sisteminizde bir bütünlük oluşturmak istiyorsanız, egzoz fanınızı ve diğer kasa fanlarınızı da bu fanlarla tamamlayabiliyorsunuz.
Pompa
Son zamanlarda görmeye alıştığımız ekranlı, büyük pompa ünitesine sahip hazır sıvı soğutuculardan sonra böyle düşük profilli bir ürün incelemek, gerçekten istendiğinde bir tasarımın ne kadar minimalist olabileceğini gösterdi. Bu pompa ünitesinde ürünün diğer noktalarında olduğu gibi 30. yıla gönderme yapan 30 sayısını görüyoruz. Kenarlar tamamen adreslenebilir RGB ledlerle bezenmiş.
Fanlarda olduğu gibi pompa da gücünü 4 pinli PWM destekli bir kablodan alıyor. Onu da yine işlemci soketi çevresinde bulunan pompa soketine bağlayabiliyoruz.
Üşengeç kullanıcıları üzecek bir detay, bu ünitenin altındaki bakır plakaya termal macun hazır uygulanmış gelmiyor. Kutudan çıkan Cooler Master termal macunu kendiniz sürmeniz gerekiyor.
Uyumluluk
Soğutucu AMD AM5 ve TR4 dahil olmak üzere güncel tüm soketlere takılabiliyor. Biz Ryzen 9 7950X ile test ettik. AM5 sokete takmak için anakart üzerinde varsayılan olarak takılı gelen çengelli plastik braketleri kullanıyoruz. Pompa ünitesini bu çengelleri kullanarak sokete tutturduktan sonra parmak vidaları elle sıkıyoruz.
Radyatör
Soğutucuyla gelen radyatör, tipik bir alüminyum radyatör, 27 mm kalınlığı var. 25 mm kalınlıktaki fanlarla birlikte 52 mm kalınlığa ulaşılıyor. Radyatörün kasanın camına bakan yan kısımlarında 30. yıl özel dekorasyonları görüyoruz.
Kontrolcü
Kutudan çıkan RGB kontrolcü, fanların RGB aydınlatmasına güç veriyor ve bilgisayarınıza USB üzerinden bağlanıp bu aydınlatmayı kontrol etmenizi sağlıyor. SATA güç girişi var ve anakartınızdaki USB 2.0 header’lardan birine bağlanıyor.
Üzerinde 3 adet 3 pinli adreslenebilir RGB girişi var. Ancak bu sadece 3 adet donanımla sınırlandığınız anlamına gelmiyor. Kutudan çıkan çoklayıcı kabloyla daha fazla RGB aygıt bağlayabiliyorsunuz.
Yazılım
Yazılım desteği olarak Cooler Master bize MasterPlus+ uygulamasını sunuyor. Bu uygulama RGB kontrolcüyü algılayıp gösteriyor. Cooler Master seçebileceğiniz sabit renklere ek olarak, ledler teker teker kontrol edilebildiği için etkileyici animasyon şablonları oluşturmuş.
Test Sonuçları
360’lık bir soğutucu alan kullanıcının 7950x gibi iyi soğutulmaya muhtaç olan üst seviye bir işlemciye sahip olduğu varsayımını yapmak yanlış olmaz. Ama 7950x gerçekten aşırı sıcak çalışıyor.
Intel 13900K için de aynı şey söylenebilir, çünkü Intel ve AMD testlerde performans tacını elde etmek için üst seviye işlemcilerinin sınırlarını gerçekten zorluyorlar. Neyse ki BIOS’ta seçebileceğimiz bir Eco Mode da bulunuyor ve böylelikle performansta büyük fark olmadan sıcaklıkları neredeyse yarı yarıya düşürebiliyoruz.
Testlerimizi Eco Modu’nun 105W TDP seçeneği ile yaptık. Yoksa hangi soğutucuyu takarsak takalım işlemci hemen 95 dereceleri görüyor ve kendini frenlemeye başlıyordu, testin bir anlamı kalmıyordu.
Karşılaştırmamızı benim favori soğutucularımdan olan ve incelememizde gerçekten iyi sonuç veren MSI CoreLiquid S360 ile yaptık. Ortam sıcaklığı her iki testte de yaklaşık 27 derece oldu ve testlerde Thermal Grizzly Hydronaut macun kullanıldı.
Hedef olarak kendimize 37 desibel gürültüyü seçtik ve ses seviyesi sensöründe bu değeri görene kadar her iki soğutucunun da fan devirlerini artırdık. MSI CoreLiquid S360 %60 PWM devriyle bu seviyeye ulaşırken, Cooler Master %50 devirde ulaştı. Pompa devirleriyse her iki soğutucuda da %100’deydi.
Sisteme yük bindirmek için Cinebench R23 render uygulamasını kullandık ve 10dk boyunca çoklu çekirdek render testini çalıştırdık. Cooler Master MasterLiquid PL360 FLUX’la elde ettiğimiz en yüksek CPU çekirdek sıcaklığı 62.3 derece oldu. MSI CoreLiquid S360’da ise bu değer 65.5’ti. Yani ortalama 3 derecelik bir iyileşmeden söz ediyoruz. Böylelikle Cooler Master PL360 Flux şimdiye kadar test ettiğimiz en yüksek performanslı 360mm hazır sıvı soğutucu unvanını kazanmış oluyor.
Sonuç Değerlendirmesi
Hem pompası hem fanları oldukça iyi bir gürültü performans eğrisine sahip, yazılımla kontrol edilebilen adreslenebilir RGB fanları ve mükemmel soğutma kapasitesiyle Cooler Master MasterLiquid PL360 FLUX modeli Technopat olarak kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir hazır sıvı soğutucu diyebiliriz.