‘2022 KOBİ yılı oldu’

Türkiye Bankalar Birliği Alpaslan Çakar, bankaların KOBİ’lere kullandırdığı kredi tutarının geçen yıl sonu itibariyle 2 trilyon lirayı aştığını açıkladı. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop ile birlikte İstanbul Sanayi Odası (İSO) ocak ayı meclis toplantısına katılan Alpaslan Çakar, burada yaptığı sunumda bankacılık sektörüne ilişkin son verileri paylaştı. Çakar’ın verdiği bilgilere göre bankaların verdiği ticari kredilerin toplam hacmi geçen yıl 6 trilyon lirayı aştı. Bunun 4 trilyon lirasını büyük işletmelerin kredileri, 2 trilyon lirayı aşkın kısmını da KOBİ kredileri oluşturdu.

Geçen yıl TL bazında KOBİ kredilerinin tutar olarak 887 milyar TL, oransal olarak da yüzde 104 arttığını belirten Çakar, “TL bazında KOBİ’leri krediler iki katına çıktı. 2022 KOBİ yılı oldu” dedi.

İmalat sorunsuz

Aralık 2022 itibarıyla kredilerin dağılımını da paylaşan Çakar, “Yüzde 53’ü kurumsal, yüzde 27’si KOBİ, yüzde 20’si bireysel kredilerden oluşuyor. KOBİ kredilerinin payı 5 puan arttı” bilgisini verdi. Sektörel olarak bakıldığında da son dört yılda imalat sektörünün toplam ticari krediler içindeki payının 5 puan arttığını ve Kasım 2022 itibariyle yüzde 29’a yükseldiğini bildiren Çakar, bu sektörde tahsili gecikmiş kredi oranının ortalamanın altında seyrettiğini de vurguladı. Çakar, ticari kredilerin genelinde yüzde 2.5 olan tahsili gecikmiş kredi oranının imalat sanayi özelinde yüzde 0.95 düzeyinde bulunduğunu söyledi.

Çakar, “Bankacılık sektörü, ülkemiz büyüdükçe güçlenmekte ve gelişmekte, gücünü kalkınmada ve refahın artırılmasında kullanmaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

Bahçıvan: Finansman çeşitliliği artmalı

İSO Meclisi’nin ocak ayı “Katma Değerli Üretim, Teknoloji Yoğun Sanayi ve Güçlü Bir Ekonomik Gelecek için Nitelikli, Sürdürülebilir, Ulaşılabilir Finansmanın Önemine Odaklanmak” ana gündemi ile yapılan toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Dünyada taşların yerinden oynadığı 2022 yılında üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiren sanayi sektörü, finansmana erişimde hala yeterli desteği bulamadı” dedi. Erdal Bahçıvan şunları söyledi:

“Son dönem tedbirleri öngörülemezliğe yol açtı ve taraflar için yorucu hal aldı. Reel sektörü adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor ve kredinin aktif hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor. Krediye bağımlılık uzun vadede çok önemli bir yapısal sorun. Türkiye ekonomisi kredi arzının arttığı koşullarda hızlanan, kredi akışı yavaşladığında duran bir yapıdan çıkmalı. Birleşme ve satın almaları özendirici politikalar ve finansmanda araç çeşitliliğini artırmak gerekiyor.”

Yorum yapın